Avmaskning
Avmaska bara din katt eller hund om du har misstankar att den är smittad, inte 1-2 ggr/ år som man sa förut!

Avmaskning av katt
Kattens vanligaste typ av inälvsmask är spolmask och bandmask och den vuxna katten smittas oftast genom att äta infekterade smågnagare.
Spolmasken är den unga kattens mask. Kattungar kan bli smittade via moderns mjölk eller av spolmaskägg i miljön. Avmaska kattungen mot spolmask när den kommit till det nya hemmet.

Avmaskning av hund
En hund ska vara avmaskad när du hämtar den hos uppfödaren. Sedan upprepas behandlingen var 14:e dag tills valpen är 3-4 månader.
Valpar får även smittan via modern redan i fosterstadiet, men även genom mjölken de diar. Den parasit som oftast förekommer hos hund i Sverige är spolmask. Den finns hos de flesta nyfödda valpar och i varierande grad hos vuxna hundar. Hakmask och bandmask är relativt sällsynta.
De flesta avmaskningsmedel är receptfria och köps på apoteket. Fråga
dem som arbetar där om hjälp med rätt medel till din katt eller hund.
Vaccination
Valpar grundvaccineras vid 8 veckors ålder samt vid 12 veckor.
Därefter fyller man på vaccinet vid ett års ålder, för att sedan fylla på årligen för fullgott skydd.

Katter grundvaccineras vid 8 och 12 veckor. Även vuxäldre katter får allra bäst skydd om de får en andra spruta 3-4 veckor efter första sprutan.

Tandsten
Börja gärna vänja hunden när ni får hem valpen/kattungen med en mjuk tandborste eller gasbinda på fingret så att hunden eller katten vänjer sig vid hanteringen. Det finns god luktande och välsmakande tandkrämer för både hund och katt. Antingen hos oss eller Zoomarket.

Skulle ditt djur få tandsten är det viktigt att man ser till att det tas bort mekaniskt innan de börjar få tandlossning till följd av det. Här använder vi en ultraljudsapparat och därefter tandputs så att ytan blir svårare för ny tandsten att fastna på. Därför måste man söva djuret för att man ska kunna komma åt att rengöra ordentligt

Väl anpassat foder
Vad skall du välja för foder till din hund eller katt?

Det finns en mängd olika foder på marknaden idag, och det kan vara ett gissel och hitta det som passar till just ditt djur! Men för att göra det lite enklare för dig så ska du få några råd vad man ska tänka på:

- läs innehållet på påsen, innehållsförteckningen står i fallande ordning så första ingrediens är det som fodret innehåller mest av. Då både hunden och katten är carnivorer=köttätare så bör fodret alltså innehålla mest av detta!

- har du en hårt arbetande hund eller en soffpotatis? Välj ett foder som är anpassat för din hund eller katts energibehov!

- Har din hund/katt några speciella egenskaper som gör att den behöver ett speciellt foder? Idag finns det foder som är framtaget för tex: pälsproblem, magproblem, tandproblem och mycket mycket mer! Du kan alltså ge ett foder som tex förebygger tandsten!

- Det finns även speciella rasfoder som är skräddarsydda för just den typen av hund/katt!

-För mer tips och råd så är ni välkomna in till vår granne ZooMarket där de kan hjälpa er med ett bra foder till ditt husdjur!Viktnedgång
Vill du att din hund/katt ska gå ner i vikt så finns det väldigt bra bantningsfoder som hjälper dig på vägen. Det räcker kanske inte alltid med ett "light" foder utan det behövs kanske ett riktigt bantningsfoder.
Sen måste man vara en duktig djurägare och inte ge någonting annat än fodret till sitt djur, gärna se till att man höjer aktivitetsnivån för djuret. Ut och gå promenader, väg gärna regelbundet för att se att den verkligen tappar i vikt. Man kan även mäta midjemåttet!

Med fetma så kommer en mängd andra problem som tex artros vilket kan göra det svårt för djuret att röra på sig, det kan även ha väldigt ont, då är vattenträning suveränt som avlastar leden.

Kloklippning
Det är viktigt att börja redan när man får hem valpen. Tycker man det är obehagligt och är rädd att klippa i pulpan kan man i alla fall vänja valpen med att man filar och att den lär sig vara stilla och man får hålla på med tassen och klorna!
Det viktigaste är att man har hunden still, antingen stående eller liggande på sidan så att man kan komma åt i lugn och ro.
Klipp hellre lite och ofta för både din och hundens skull. Då blir det inte så stor grej av det, en vardagsrutin helt enkelt!

SENASTE NYTT!

Tandsten
Vår tandsköterska utför tandstenssaneringar på hund och katt. Vid inlämning av djur för munsanering skall den vara fastande sen 12 timmar och välrastad (hund). Dessa behandlingar behöver bokas i förväg.


Öppettider
Mån-fre 8-18
Lör 10-15
Sön STÄNGT
Telefon: 0498-296288

Vaccination/Kastration
Vi har drop-in på vaccination varje dag när vi har öppet!
Även drop-in för hankattkastrationer varje vardag mellan 8:30-9:00. På helgen har vi endast drop in av hankatter i mån av tid. Katter som skall kastreras ska vara fastande
minst 12 h, vatten är ok! Rekommenderad ålder för kastration av han och honkatter är minst 6 månader
Uppfödarklubb
Vi har en uppfödarklubb! Se mer under fliken Uppfödarklubb

Facebook
Gilla oss på Facebook

Nya medarbetare!
Vi söker nu nya medarbetare, titta in på sidan Jobba hos oss för mer info!

Mail
info@gotlandssmadjursklinik.se

Boka ditt självsim här!
Boka tid

Leptospiros på Gotland
Vi ser nu ett ökat antal fall på hund av den bakteriella smittan leptospiros på Gotland. Det är främst jakthundar på södra delen av ön som insjuknat, vissa så allvarligt att dom avlivats. Vi vill informera att det finns vaccin för den som känner oro att sin hund ska smittas. I första hand rekommenderar vi till jakthundar samt hundar som vistas mycket i skog och mark. För att läsa mer om smittan titta på SVAs länk nedan
https://www.sva.se/djurhalsa/hund/infektionssjukdomar-hund/leptospiros-hund